News

Leonard Cohen „Old Ideas” című új albuma példás sikereket ér el világszerte

Az „Old Ideas” című lemez világszerte példátlan értékesítési sikereket ért el azzal, hogy a hivatalos albumlisták legelső helyén nyitott 11 országban. Ráadásul az „Old Ideas” rekordokat is megdöntött azzal, hogy 20 ország listáinak (hivatalos albumlista, iTunes vagy Amazon) élén szerepelt, köztük Ausztria, Belgium, Kanada, Horvátország, Dánia, Csehország, Finnország, Franciaország, Görögország, Izrael, Lengyelország, Olaszország, Új-Zéland, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok. A költő/énekes/dalszerző Leonard Cohen várva várt 10 új dalt tartalmazó korongja további 10 országban a Top 5-ben debütált. Ezzel pedig az „Old Ideas” Leonard Cohen karrierjének legeredményesebb lemeze a slágerlistákon! Az album Magyarországon is rendkívül népszerű volt megjelenésének első hetében, így idehaza is #1 helyezést ért el mind a hivatalos Mahasz albumlistán, mind az iTunes-on.

Az amerikai Washington Post és a brit The Telegraph is úgy emlegeti az „Old Ideas” című albumot, mint „egy zseni alkotása”, és az elismerés világszerte fokozódik. Az öt évtizede elismert és rajongott zenéket alkotó Cohen ezzel a lemezével is a csúcson maradt, ami igazán ritka egy olyan előadótól, aki ilyen régóta van a pályán. A Time Magazine újságírója, Adam Kivel a következőket nyilatkozta Cohenről: „...és íme itt van: olyan zenei anyaggal jelentkezett, ami a tőle megszokott módon erőteljes, és olyan mélységekbe kalauzol, mint a korábban témaként szolgáló halandóság, szexualitás és vallás, miközben egy ugyanolyan élénk és kifejező költő maradt… A hallgatók évtizedek óta támaszkodnak Cohen összetört, mégis vigyorgó, világvége hangulatú, mégis reményteljes hangjára, melynek segítségével túljuthatnak a problémákon, és az új album ezt hivatott továbbvinni számtalan új lélek számára.”

Az „Old Ideas” négy- és ötcsillagos visszajelzéseket kapott a sajtóból világszerte, beleértve olyan sajtóorgánumok kritikáit is, mint a Rolling Stone (Amerikai Egyesült Államok), az Irish Times (Írország), a London Evening Standard (Egyesült Királyság), a VG Nett (Norvégia), az Uncut (Egyesült Királyság), a The Globe and Mail (Kanada), a New Zealand Herald (Új-Zéland), az RTÉ (Írország), a The Western Australian (Ausztrália), az American Songwriter (Amerikai Egyesült Államok), a Mirror (Egyesült Királyság), a The Gazette (Kanada), a The Guardian (Egyesült Királyság), a Winnipeg Free Press (Kanada), a DeMorgen (Belgium), a The Observer (Egyesült Királyság), az Aftenposten (Norvégia), a Rolling Stone (Németország), a The Sun (Egyesült Királyság), a Gaffa (Dánia), a Daily Express (Egyesült Királyság), a Bloomberg (Amerikai Egyesült Államok), a Calgary Herald (Kanada), a The Times (Egyesült Királyság), a The Sydney Morning Herald (Ausztrália), a Rolling Stone (Franciaország), a The Telegraph (Egyesült Királyság) és a The Mail on Sunday (Egyesült Királyság).

Cohen munkássága a világ minden részén irodalmi elismerésnek örvend. Múlt évben Spanyolországban megkapta a Premio Príncipe de Asturias elnevezésű díjat, mely a legrangosabb irodalmi elismerés. A PEN New England Awardot a „kitűnő irodalmi dalszövegek” miatt vehette át, míg Kanadában a 9. Glenn Gould Prize-zal jutalmazták. Az „Old Ideas” pedig követi Cohen elkötelezettségét irodalmi tekintetben is. A The Huffington Post újságírója, Jesse Kornbluth a következőket nyilatkozta: „A dalszövegek egészen különlegesek: megfontoltak, mélyek és pontosak. És okosak is abban az értelemben, hogy ez tűnik eddigi legjobb munkájának – ahhoz nyúl, ami mindörökké igaz marad… Ragaszkodik hozzá, hogy nem tudja a válaszokat…de mi tudjuk, hogy ő igen is tudja, de ami ennél is fontosabb: jó kérdéseket tesz fel.” Bernard Perusee a The Gazette újságírója Montréalban nagyon egyszerűen megfogalmazta: „A szövegeket tekintve Cohen a csúcson van.”

Az „Old Ideas” című korong újraegyesítette azokat a zenészeket, akikkel Cohen a múltban már együtt dolgozott: Jennifer Warnes a „Show Me The Place” című dalban vokálozik, Sharon Robinson az „Amen”, a „Darkness” (a Webb Sisters közreműködésével), a „Banjo” és a „Lullaby” című nótákhoz kölcsönzi a hangját, míg a Unified Heart a „Darkness” című dalban működik közre. A banda már Cohen teltházas világköri turnéján is színpadra lépett. Patrick Leonard, Anjani Thomas, Ed Sanders és Dino Soldo közreműködött a szervezői, mérnöki és rögzítési munkálatok jelentős részében. Ezek az együttműködések bizonyultak a legsikeresebbnek. „Üde női harmónia teszi különlegessé a refrént, ami színt visz a kissé monokróm hangzásba. Ők magukban hordozzák az élő zenekarok vibrálását, amely gyengéden visszafogott, és hegedű, trombita, valamint harmonika hangja töri meg Cohen velős frázisait” – írta Neil McCormick a brit The Telegraph kritikusa.

Végül pedig a norvég Dagsavisen munkatársa, Geir Rakvaag foglalta össze gondolatait: „A dalok gazdagon és választékosan hangszereltek… Azok tehát, akik egy új „Hallelujah” slágerre szomjaznak, biztosan találnak maguknak új, meghatározó kedvenceket a tíz sláger között.”

Az „Old Ideas” című korong Leonard Cohen 12. stúdióalbuma 1967 óta, melyet a Sony Music/Columbia Records gondozásában jelentetett meg. Az albumot megrendelheted a bookline.hu oldalán vagy letöltheted a magyar iTunes zeneáruházból.